Rob Schrama (1951)

Rob Schrama maakt al meer dan 30 jaar lang beeldend werk. Momenteel heeft de kunstenaar beschikking over een gigantische werkruimte in de Van Gendthallen in Amsterdam, waar hij ongestoord kan werken aan de vervaardiging van een nieuwe serie grote schilderobjecten, "Minerality" genaamd. Hij laat zich hierbij inspireren door de kleurenpracht van mineralen en maakt gebruik van veel goudkleurige verven. Rob Schrama’s wandplastieken zijn bevrijd uit een op frame gespannen doek en lijken te zweven langs het muuroppervlak. Een eerste reeks uit deze serie is in oktober 2005 tentoongesteld in galerie “De Vrijplaats” te Amsterdam. Het komend jaar heeft de kunstenaar een expositie in de "Asperger Gallery" in Berlijn.

Naast het maken van eigen beeldend werk zet Rob Schrama kunst in als motor voor veranderingsprocessen. In binnen- en buitenland organiseert hij acties, performances en festivals ten behoeve van een betere wereld. Hij ontwikkelt concepten voor een hoopvolle toekomst en betrekt bij de uitvoering daarvan zo veel mogelijk mensen.

Als kunstenaar en docent beeldende vorming ontwikkelde Rob Schrama in de jaren ’70 "Kunstkonfrontatie", een methode om kunst te transformeren tot actiemiddel. Zijn ervaringen werkte hij uit aan de Universiteit van Amsterdam (Pedagogiek en Kunstfilosofie). Het resulteerde in een boek: "Kunstkonfrontatie, politiseert de kunst en esthetiseert de aktie". Sindsdien wordt Rob Schrama veelvuldigd uitgenodigd door universiteiten, hogescholen en kunstacademies voor het geven van gastcolleges.

In de jaren ’80 was Rob Schrama als docent verbonden aan een lerarenopleiding in Diemen. Hij betrok zijn studenten bij activiteiten van kraakgroepen en vredesbeweging. Vervolgens werd hij in Oost- en West Berlijn en in Kassel professor "Aktionskunst". Met studenten organiseerde hij grootschalige kunstprojecten. In de jaren ’90 begeleidde Rob Schrama als vice-president van het "International Center for Celebration" evenementen over de gehele wereld. Ook initiëerde hij eigen festivals: in Amsterdam, Amersfoort en Santa Fe activeerde hij de inwoners om deel te nemen aan schrijf- en dichtactiviteiten, de gehele stad omvormend tot één groot open boek en podium. In Potsdam realiseerde hij "Eutopia". De stad stond model voor een Europese utopie. Bewoners en kunstenaars streefden naar haar totstandkoming.

In Flevoland streeft Rob Schrama de totstandkoming van "Eurowood" na, met meditatie als actiemiddel en met scholieren die meedenken over de invulling ervan. De Oude Stad van Jeruzalem krijgt een Lichtpiramide voor vrede. Hoewel de totstandkoming nog door de autoriteiten wordt tegengehouden, moet een keten van lichtpiramides in steden rondom Jeruzalem het voorbeeld geven dat mensen in vrede en verdraagzaamheid kunnen samenleven. Den Haag kreeg de primeur; in Rotterdam en in Berlijn worden Lichtpiramides voorbereid.

In zijn woonplaats Amsterdam voert Rob Schrama met jongeren scholingsprojecten uit en organiseert hij Happenings. Ook ondersteunt hij kunstbroedplaatsen met het realiseren van hun plannen. Uigebreide informatie over de uiteenlopende projecten van Rob Schrama zijn te vinden op zijn website.

  1. Minerality 1
  2. Minerality 2
  3. Minerality 3
  4. Mineralty 4
  5. Minerality 5