Ester Schreibelt

Jong Talent 2005, CABK Zwolle

‘Artist Statement’ Ester Schreibelt

Om interieurarchitectuur én architectuur optimaal tot zijn recht te laten komen zie ik het als ideaal om deze twee in een ontwerp mét elkaar, en niet naast elkaar te zien. Mede daarom ben ik na mijn studie Interieurarchitectuur, ook Architectuur gaan studeren.
Mijn interieurontwerpen hebben dan ook vrijwel altijd een architectonische benadering, met meestal een helder concept, dat ik zoveel mogelijk probeer door te voeren.
Daarnaast speelt voor mij de omgeving van een gebouw en de natuur ook een belangrijke rol. Ik heb een scriptie geschreven. “De benadering van een plek”, waarbij ik de stromingen Landschapsarchitectuur en LandArt heb vergeleken. Conclusie daarbij was dat de beleving van de omgeving van een gebouw net zo belangrijk en mooi is als het gebouw zelf. Ik probeer dan ook een bijzondere beleving te creëren van zowel interieurarchitectuur, architectuur als omgeving. Daarbij is het prachtig als de grenzen tussen deze drie gaan vervagen.
Ons vak is om functionele gebouwen te ontwerpen, maar ik vind het mooi als niet de functie, maar verschillende belevingen van architectuur de meeste indruk maken.

Bijlage bij het getuigschrift van Ester Schreibelt

Het ontwerp voor het muziekcentrum waarbij ritme en beweging als uitgangspunt diende heeft geleid tot een volledig en uitgebalanceerd plan. De relatie met muziek is in het hele gebouw voelbaar.
De bewegelijkheid die het gebruik structureert is vooral in de buitenruimte goed tot zijn recht gekomen. De ruimte verandert compleet door de beweging van de structurerende blokken. In de binnenruimte overtuigt het minder. De vraag is of de beweging noodzakelijk is voor het maken van verschillende plekken. Maar wanneer niet wordt gekeken naar de blokken in de ruimte maar juist naar de ruimte tussen de blokken, kan ook hier de beweging overtuigen. De manier waarop de kozijnen in de gevels zijn vorm gegeven laat op een subtiele manier iets zien van het ritme in de muziek.
Ester heeft haar project op een professionele en volwassen manier uitgewerkt en gepresenteerd.
Zowel in prima tekenwerk, mooie boekjes waarin bijvoorbeeld het lichtontwerp op een goede manier in beeld is gebracht. De 1 op 1 details ten slotte zijn goed gekozen en laten iets zien van de oorspronkelijke uitgangspunten.
Kortom een examen waarop met trots kan worden teruggekeken.

Conclusie: geslaagd

Zwolle, 24 juni 2005

Namens de eindexamencommissie:

Ingrid van Zanten

  1. woonboot
  2. Kapel
  3. Appartementen in pakhuis
  4. Pakhuis technisch
  5. Kinderdagverblijf in Kunstacademie
  6. Examenwerk 1
  7. examenwerk 3
  8. examenwerk 4
  9. examenwerk 5

Curriculum vitae Ester Schreibelt

Naam:
Ester Schreibelt
Geboren:
0000,
Opleiding
periode type institution richting diploma
2001 - 2005 kunstacademie Constantijn Huygens, Kampen interieurarchitectuur ja
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
27 juni - 7 juli 2005 Eindexamenexpositie Broerenkerk, Zwolle groeps
3 - 25 september 2005 Geslaagd Ontwerp 2005 Hengelo (o) groeps georganiseerd door architectuurcentrum Twente
Prijzen en subsidies
periode type omschrijving
2 juli 2005 prijs Scriptieprijs 2005, CABK Zwolle