Josien de Geus (2026)

Constructies

Waarneming is een constructie, net als gedachten, gevoelens en dromen. Mijn recente werk bestaat uit veelgelaagde constructies die mijn waarneming van de realiteit spiegelt aan de interpretatie van mijn innerlijke belevingswereld. De horizon is daarbij een terugkerende metafoor die de grens tussen eindig en oneindig reflecteert.

Mijn werk is niet alleen een constructie van visie en inspiratie, maar ook van media en materiaal. Het is een meerduidige mixtuur van fotografie, teken- en schilderkunst en computergraphics. Waar ik voorheen met olieverf elementen uit fotografie en cinematografie probeerde na te bootsen om schijnbare perspectieven binnen een moment van bewegingsonscherpte te onderzoeken hanteer ik nu vooral de montagetechniek. Het uiteindelijke beeld, dat op het eerste gezicht misschien een fotografisch karakter lijkt te hebben, is een samenvoegsel van digitaal bewerkte foto’s en tekeningen. De constructie van het beeld, waarin verschillende werelden spiegelen en contrasteren, vindt plaats in de computer. Het resultaat, werken van niet zelden een groot formaat (110 x 150 cm), wordt op dibond geprint en bevindt zich wat betreft sfeer op het raakvlak tussen fotografie en schilderkunst.

De serie Constructies lijkt op het eerste oog schatplichtig aan de traditie van zeegezichten in de schilderkunst. Mijn beelden refereren aan zee en strand, aan branding en horizon; aan momenten van overweldigende schoonheid én destructieve kracht. Maar het zijn geen zeegezichten. Het zijn eerder innerlijke landschappen die in een voortdurende heroriëntatie van perspectief de complexe meerduidigheid van het leven onderzoekt en vormgeeft.

Josien de Geus

  1. constructie #1
  2. Constructie #2
  3. Constructie #3
  4. Constructie #4
  5. Constructie #5
  6. Constructie #6
  7. Constructie #7
  8. Constructie #8
  9. Hidden Faces #1
  10. Hidden Facts #1

Curriculum vitae Josien de Geus

Naam:
Josien de Geus
Geboren:
2026, Umuahia (Nigeria)
Exposities
periode naam plaats solo/group omschrijving
2013 Haagse Kunstkring Den Haag groeps Hidden Faces/Hidden Facts
2013 Zomer expo 2013 Den Haag groeps op de online gallery
2012 Satelliet programma Noorderlicht Photography Jubbega groeps "Landschap als illusie van de natuur"
2011 Haagse Kunstkring Den Haag solo "Constructies"
2009 RC de Ruimte IJmuiden groeps Figures